Синдикат „Образование“ предлага учениците от прогимназия и гимназия да се върнат в училище след промяна на насоките и след осигуряване на безплатните тестове от държавата. Нека МОН да разясни това на държавните и общински училища, срещу твърденията на някои медии училищата да плащат тестовете от бюджетите си за големите ученици.

Практиката досега показа няколко неща:

•     Решението на МЗ, тестовете да се правят в училище с доброволци – учители, директори и родители се оказа лишено от логика, защото заболеваемостта е под математическата нула и лишено от смисъл и защото на родителите може да се вярва и тестовете трябва да се правят в домашни условия. Новият здравен министър трябва веднага да отмени тази спорна практика.

•     Крайно неорганизирана и създаваща турбуленции на учителските колективи е организацията по доставка на тестовете в образователните институции, което за голямо съжаление създава неравен шанс към учениците в отделните училища и различни области.

•     Училищата за сметка на собствените си бюджети купуват тестовете за учителите, защото допълнителните средства не са достигнали в училищата, а можеше държавата да осигури тези тестове и за учителите.

Синдикатът категорично предлага тестовете за всички ученици и за всички учители, ако останат като задължение, да се осигуряват от държавата!

Председател

д-р Юлиян Петров