Честит първи учебен ден

Скъпи български учители,сякаш беше вчера, когато и ние влизахме в училище с трепет, сякаш още ни звучи песента:

„Училище наше любимо,ти палиш в сърцата мечти,

Щастливите детски, детски години,сдружи ни с науката ти!“

Първият учебен ден – той свети по-ярко от дъгата и е просветния национален празник на България! Чака ни година, пълна с неизвестни и изненади: За приоритетите на МОН; За политическите решения и „деполитизацията“; За иновациите, автономията, атестациите и инспектирането; За грижите за учителя и спиране на неговото прегаряне…

Тази година започваме с огромните надежди да влезем и останем в училище, да не заместваме редовните занятия с ново нормално и да бъдем заедно, спазвайки насоки, мерки и правила, които да не ни разделят от основното призвание и право на всички – образованието. Защото българското училище не е мерки и насоки срещу ковид, а храм на просвещението.

Драги учители, бъдете здрави и смели, зареждайте се от детската любов и общественото признание, което усетихме последната година. Не се натъжавайте от многобройните допълнителни задължения с които ще Ви товарят министерства и началници – в последната година понамалихме тези задължения, но ни чака дълъг път…

За рейтинга на учителя нашият Синдикат работи непрестанно и знаем, че ще се върнем в добрите стари образователни традиции и учителят пак ще стане даскал или учител. Защото сега е педагогически специалист или специалист по всичко.

Нека оставим неучителското на специалистите, а да върнем учителя на учениците!

Нека бъдем здрави, доброволно ваксинирани и да учим с думите и делата си както ученици, така и политици, за да създаваме държавници!

Нека ни е честита новата учебна година и Бог да е с нас!